2015-04-29

Hét érdekes tény a gyümölcsökről

Egy alma, az orvost távol tartja! – hangzik a régi mondás. Bár az állítás ma már sajnos nem állja meg a helyét, hiszen egy alma nem elegendő ahhoz, hogy a szükséges vitamint biztosítsuk szervezetünk számára, de a gyümölcsfogyasztás fontosságát mindenképpen demonstrálja.
A kiegyensúlyozott táplálkozás mind az 5 tápanyag-kategóriát tartalmazza: tejtermékek, húsfélék, gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék. Ha nem eszel elegendő gyümölcsöt, szervezeted nem jut hozzá sok vitaminhoz és egészségvédő antioxidánshoz. Szerencsére ma már télen is szinte minden gyümölcs beszerezhető, nem szorulunk rá a szezongyümölcsökre. De azon kívül, hogy a gyümölcs egészséges, finom és fontos, még milyen információkat érdemes tudni róla? Íme néhány érdekesség, melyekről kevésbé beszélünk. Legalábbis eddig!

Tudtad? A Budapesten élők egyharmada nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt – ezenkívül tejterméket és barna kenyeret sem. Legalábbis egy néhány évvel ezelőtti felmérésben erre az eredményre jutottak a kutatók.

Tudtad? A 18 év alatti magyar fiataloknak mindössze 32 százaléka eszik mindennap gyümölcsöt. Ez az arány a 15 százalékos zöldségfogyasztáshoz képest kifejezetten jó, de az egészség szempontjából nem feltétlenül elegendő.

Tudtad? 17 kilóval fogyasztottunk kevesebb gyümölcsöt és zöldséget a kilencvenes évek végén, mint a nyolcvanas években. Ehhez képest a tejfogyasztás 22 literrel nőtt – ez a felnőtt lakosság szempontjából kifejezetten helytelen, hiszen a kor előrehaladtával a szervezet egyre kevésbé képes a tejet lebontani. A televíziós reklámok szerepe óriási a fogyasztás megváltozásában, hiszen amíg a tejet, a tejes édességeket és egyéb tejtermékeket állandóan reklámozzák, a valódi, friss gyümölcsről lényegesen kevesebb szó esik.

Tudtad? A biotáplálék, ide értve a biogyümölcsöket is, nem sokkal egészségesebb, mint a műtrágyával kezeltek – állítja Bruce Ames, biokémikus. Állítását arra a tényre alapozza, miszerint a természetben előforduló mérgeket 99 százalékban a növények állítják elő, hogy megvédjék magukat a kártevők ellen. Így a biogyümölcsökben is éppen elegendő mérgező anyag található.

Tudtad? Amíg a papája rengeteg A-, B- és C-vitamint tartalmaz, zsiradék és kalória szinte semmi nincs benne. Ezenkívül magas rosttartalma miatt is közkedvelt emésztésserkentő gyümölcs.

Tudtad? A savanyú gyümölcsök tisztító-méregtelenítő, az édesek építő, regeneráló, tápláló hatásúak.

Tudtad? Az almát már a régi görögök is csodaszerként, a gyümölcsök királyaként, a minden betegségre jó, természetes orvosságként tartották számon és alkalmazták. Főleg hasmenés és bélgyulladás ellen ajánlották, de kúrálhatók vele az érelmeszesedés, a szívbajok, az ízületi gyulladások és a menstruációs zavarok is.