2015-09-15

Őszi kincsünk, a szilva - előnyei és felhasználása

A szilva az egyik legszebb és legfinomabb gyümölcse az őszi időszaknak. Fogyasztása nem csak azért jó, mert a cukortartalma miatt akár desszertnek is kitűnő, hanem azért is, mert rengeteg vitaminban is bővelkedik, így segítségével az egészségünkért is tehetünk egy keveset.

Eredete

Ez a finomság már igen régóta nagy szerepet tölt be a magyarság életében. Nem csak azért, mert cukortartalmával már évezredek óta tisztában vannak, hanem azért is, mert rengeteg vitamin van benne. Jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a legelterjedtebb gyümölcsfa volt hazánkban.
A rózsafélék népes táborát bővítő finomság olyannyira kedvelt volt, hogy a barackot, vagy az almát előbb vetették a disznók elé, mint ahogyan a szilvával kapcsolatban ez csak felmerült volna.

Most akkor melyik a szilva?

Nos, a szilvának rengeteg változata létezik, mégis a leggyakrabban a Prunus Domestica fajt értjük. De színben és nagyságban is széles a választék. Még a gyümölcsök húsa is különbözik, hiszen a sárgától a kékes árnyalatig nagyon sok variációval találkozhatunk.
Az azonban egységes elmondható, hogy nagyságuk egy közepes paradicsomé, valamint minden esetben csontkemény maggal rendelkeznek.

Egészségmegőrző

Ez az apró gyümölcs igazi tökéletesség. Nem tartalmaz ugyanis telített zsírokat, ellenben tele van vitaminnal és fontos ásványi anyaggal.
Lédús, és a cukortartalma is magas, így remekül hozzájárul a kiegyensúlyozott étkezéshez, ezzel pedig közvetve segít, hogy elkerüljenek bennünket a betegségek.

Hashajtó

Talán a legismertebb hatása a szilvának az, hogy segítségünkre van, ha kezdődő székrekedéssel küszködünk. Ez akkor is igaz, ha frissen, a fáról fogyasztjuk, de akkor is, ha lekvár formájában jutunk hozzá.
Sőt, akár aszalva, vagy rumban eltéve is alkalmas erre a szerepre, bár az alkoholos verzióval érdemes óvatosan bánni.

Rák ellen

Mivel a szilvában sok a C és A-vitamin, valamint a béta karotinok, így remekül képes megkötni a szabad gyököket, és segít a gyulladások leküzdésében, a nyálkahártyák egészségesen tartásában.
Ráadásul tanulmányok bizonyítják, hogy hathatós segítséget jelent a tüdőrák megelőzésében, valamint az egyéb ráktípusok szövődményeinek leküzdésében.

Szépségipari felhasználás

Természetesen a szépségipar sem megy el csak úgy egy ilyen fantasztikus gyümölcs mellett.
Többek között a gyümölcshús kivonatát használják a bőr kisimítására, de a belőle készült kozmetikumok remekül tonizálnak, frissítik és regenerálják a vízhiányos laza, idősödő bőrt.

Otthon

Természetesen a gyümölcshús kivonatot nem egyszerű előállítani, de a szilvát otthon is nagyon sok mindenre fel tudjuk használni. Remek lekvárok és dzsemek alapanyaga lehet, de aszalva is nagyon finom.
Ha a megfonnyasztott szilvákat csokoládéba mártjuk, akkor egy fantasztikus édességet kapunk.

Ital

Persze nem szabad megfeledkezni a szilva egyik legnagyobb felhasználási lehetőségéről sem, az alkoholról. Legyen szó egy igazán erős házpálinkáról, vagy éppen egy zamatos szilvaborról, a vendégeinknek és magunknak is kellemes perceket szerezhetünk általa.

Minden gyümölcs nagyban hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez, és ez alól nem kivétel a szilva sem. Éppen ezért fogyasszuk bátran, az már teljesen mindegy, hogy milyen formában.
forrás: www.bien.hu