2017-01-16

Az 5 legjobb téli gyümölcs megfázás ellen

Télen a zord idő sokszor elveszi a kedvünket a megfelelő táplálkozástól, azonban éppen ebben az időszakban lenne a legfontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre. Mivel ilyenkor nem csupán a hideg ellen kell védekeznünk, hanem a korán sötétedés miatt is fokozottan kell figyelnünk magunkra, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb téli gyümölcsöket, amivel megőrizhetjük egészségünket és elkerülhetjük a megfázást.

Birsalma

Az almák közül talán a legkevésbé kedveltek közé tartozik, pedig a téli hónapokban hatásait tekintve elengedhetetlen lenne a kiegyensúlyozott étkezéshez. Igazi C-vitamin forrás, amely segít az immunrendszer megerősítésében, így rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a megfázást.

Diétázók is bármikor nyugodtan fogyaszthatják, hiszen cukortartalma nagyon csekély, emellett a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepet vállal. Mindezek mellett még a téli hónapok által lelassult anyagcserére is nagyon jó hatással van, hiszen elősegíti az emésztést.

Ananász

A gyümölcsök királynőjének is emlegetett vitaminbomba igazi téli gyümölcsnek számít, hiszen rendkívül sokoldalúan támogatja szervezetünket a fokozott igénybevétel ideje alatt. Rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, emellett lúgos hatású, amely nem csak a betegségek ellen véd, hanem a stresszes hétköznapokban is segítségünkre lehet.
A téli vizsgaidőszakban, vagy a munkahelyen való fokozott szellemi igénybevétel esetén is ajánlott a fogyasztása, hiszen ásványi anyagokban és nyomelemekben is rendkívül gazdag, így gyorsítja a gondolkodást és a téli rossz hangulatot is enyhíti.

Grapefruit

A tél egyik elengedhetetlen citrusféléje, melynek fogyasztása egyre népszerűbb. Nem véletlen, hiszen ha egyszerre szeretnénk egészségesek maradni és odafigyelni az alakunkra, akkor a grapefruit a legmegfelelőbb gyümölcs. Immunerősítő hatása miatt segít a megfázás kezelésében, emellett rendkívül hatékony máj-és vértisztító, illetve koleszterinszint csökkentő hatása is nagyon fontos.

Banán

Sokan kicsit magasabb tápértéke miatt kevésbé fogyasztják, azonban a banán ennél sokkal értékesebb gyümölcs, amely főként a téli hónapokban tudja kifejteni pozitív hatását. Mivel a tartós sötétség miatt hajlamosabbak vagyunk a rosszkedvre, emiatt a banánban található tripofán bevitele fokozottan ajánlott, hiszen nyugtató hatása segít a kedélyünk javításában.

Kiwi

A kissé savanykás ízű, kívül kevésbé mutatós gyümölcs a hideg hónapok egyik kedvence, mivel rengeteg hasznos tápanyaggal rendelkezik. Ezek közül az egyik legkevésbé ismert a béta-karotin, amely nagyon hasznos a kevés napfény miatt kifakult bőr felfrissítésére.
Különlegessége még, hogy a szem egészségére is jótékony hatással van lutein tartalma miatt, így elősegíti a jó látás fenntartását. Természetesen tele van C-vitaminnal, amelyből több található a kiwiben, mint a narancsban és káliumtartalma is megegyezik a banánéval.forrás: www.femcafe.hu